top of page

Zagori Retreat: Συνδέοντας τις εσωτερικές με τις εξωτερικές διαδρομές μας


Το Ζαγόρι αποτελεί μια από τις πιο προστατευμένες περιοχές στην Ελλάδα δεδομένης της άγριας και παρθένας φύσης του αλλά και της διατηρητέας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που διαθέτει. Το πρόγραμμά μας έχει ως στόχο να απολαύσετε τη φύση, να ασκηθείτε, να χαλαρώσετε και να αναγεννηθείτε. Για εφτά ημέρες θα ζήσετε σε ένα καταπληκτικό κατάλυμα στο Πάπιγκο συνδυάζοντας Yoga, Pilates, Κίνηση στη φύση, διαλογισμό, σπονδυλοθεραπεία και περπάτημα στα ομορφότερα τοπία του Ζαγορίου, γεμίζοντας ενέργεια το σώμα σας και το μυαλό σας.

Σας προσκαλούμε να απολαύσετε το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο περπατώντας δίπλα στο ποτάμι, ανάμεσα από επιβλητικά βουνά και χαράδρες. Να βιώσετε το ξύπνημα τον αισθήσεων με σωματική άσκηση και διαλογισμό μέσα στην φύση, ανανεώνοντας τη σύνδεση με τον εαυτό και το περιβάλλον γύρω σας. Να γνωρίσετε παράλληλα τη μοναδική ομορφιά της φύσης αλλά και της αρχιτεκτονικής που συνθέτει το ζαγορίσιο τοπίο. Με τη χαρά και την ομορφιά της φύσης ολόγυρα σας, περπατώντας, με τις πρακτικές, τα παιχνίδια και το διαλογισμό, θα εξερευνήσετε τον εαυτό σας συνδέοντας τις εσωτερικές με τις εξωτερικές διαδρομές σας!

Η Γεωργία (www.geozagori.gr) θα σας συνοδέψει σε όμορφα μονοπάτια, θα σας ξεναγήσει σε μνημεία ιδιαίτερου κάλλους και θα μοιραστεί μαζί σας πληροφορίες για την φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά του Ζαγορίου. Μέσα στις ίδιες αυτές διαδρομές θα συνυπάρξουν η σωματική πρακτική και ο διαλογισμός. Η Θάλεια θα σας ταξιδέψει μέσα από καθοδηγούμενη κίνηση με αναπνοές, ασκήσεις με ηχοτοπία για ενεργοποίηση των τσάκρας, σωματικούς αυτοσχεδιασμούς και ενσυνείδητη κίνηση με πρακτικές της Yoga και Pilates. Η Άννα, θα προσφέρει σε κάθε συμμετέχοντα, μέσω μιας συνεδρίας, μια βιωματική γνωριμία με τη σπονδυλοθεραπεία και θα καθοδηγήσει μια πρακτική σε ζευγάρια με βασικές αρχές της θεραπευτικής επαφής και μάλαξης.

Η διαμονή σας θα πραγματοποιηθεί στον ξενώνα Τσούκα Ρόσσα (www.tsoukarossa.gr), κτίριο το οποίο αποτελεί τυπικό δείγμα ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής ενός αρχοντικού του 19ου αιώνα.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας ή να το μοιραστείτε με κάποιον από τους αγαπημένους σας. Είναι σχεδιασμένο για μικρή ομάδα (από 8 έως 15 άτομα), ούτος ώστε να εξασφαλιστεί ένα ζεστό κλίμα και να δοθεί η ανάλογη προσοχή σε όλα τα μέλη της ομάδας.

Το χωριό Πάπιγκο.

Ημέρα 1η: Ημέρα καλωσορίσματος

Ο  ξενώνας Τσούκα Ρόσσα.

Θα σας καλωσορίσουμε στον ξενώνα Τσούκα Ρόσσα με ένα σπιτικό αναψυκτικό (16:00). Αφού τακτοποιηθείτε θα συναντηθούμε στην αίθουσα της πρακτικής για να γνωριστούμε καλύτερα και να κάνουμε μια εισαγωγή στην εβδομάδα που θα περάσουμε παρέα. Θα συνεχίσουμε με μια ήπια πρακτική Pilates για να ξεκουράσουμε το σώμα και το νου από την ένταση του ταξιδιού. Θα δειπνήσουμε στην αυλή του ξενώνα με τη μαγική θέα τους πύργους του Πάπιγκου.

Διαμονή και βραδινό: ξενώνας Τσούκα Ρόσσα.

Ημέρα 2η: Ημέρα ανατολής

Μετά το σερβίρισμα του πρωινού θα συναντηθούμε σε ένα θαυμάσιο λιβάδι κοντά στον ξενώνα για την πρωινή μας πρακτική (κίνηση και αναπνοή, ήχος, καθοδηγούμενος αυτοσχεδιαμός και διαλογισμός). Στη συνέχεια θα περάσουμε το υπόλοιπο πρωινό στο ρέμα Ρογκοβού, το οποίο είναι ένα να μικρό φαράγγι με κρύο τρεχούμενο νερό όπου υπάρχουν φυσικές πισίνες. Εκεί θα κολυμπήσουμε, θα χαλαρώσουμε και θα κάνουμε πικ-νικ. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στον ξενώνα για ξεκούραση.

Το απόγευμα της πρώτης μέρας θα ξεκινήσουμε με ένα κύκλο Παιχνιδιού και γνωριμίας. Μέσα από ομαδικές βιωματικές ασκήσεις θα γνωριστούμε καλύτερα, θα παίξουμε και θα ψυχαγωγηθούμε. Θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον κύκλο με μια ήπια πρακτική της Yoga. Το βράδυ θα είναι ελεύθερο για βόλτες και δείπνο στο χωριό.

Ώρες πεζοπορίας: 1

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή

Διαμονή: ξενώνας Τσούκα Ρόσσα. Προτεινόμενο εστιατόριο για βραδινό: Άστρα (http://www.astra-inn.gr/en/projects/estiatorio/estiatorio)

Ημέρα 3η: Ημέρα ροής

Το μονοπάτι δίπλα στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Ένα δίωρο ταξίδι δίπλα στα νερά του Βοϊδομάτη, ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης το οποίο θα σας φέρει κοντά στη φύση. Κατά τη διάρκεια της ήσυχης πεζοπορίας μας θα ακούμε τη ροή του νερού και στη μέση της διαδρομής θα σταματήσουμε σε ένα μοναστήρι όπου θα συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε με τον ήχο δημιουργώντας ηχοτοπία. Με τη χρήση των φωνών μας θα ενεργοποιήσουμε και παράλληλα θα ισορροπήσουμε τα τσάκρα μας, βιώνοντας τον πλούτο της ακουστικής του εσωτερικού μοναστηριακού χώρου.

Η πεζοπορία μας θα τερματίσει στο γνωστό γεφύρι της Κλειδωνιάς, ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο της περιοχής. Από εκεί οδικώς θα μεταφερθούμε σε ένα άλλο σημείο του ποταμού, όπου θα κολυμπήσουμε, θα κάνουμε πικ-νικ, θα ξεκουραστούμε και θα τελειώσουμε με τον απογευματινό μας διαλογισμό δίπλα στο ποτάμι. Οδικώς θα μεταφερθούμε στον ξενώνα μας. Το διάστημα πριν το βραδινό θα είναι ελεύθερο για σπονδυλοθεραπεία και ξεκούραση.

Ώρες πεζοπορίας: 2

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή

Διαμονή: ξενώνας Τσούκα Ρόσσα.

Ημέρα 4η: Ημέρα κύκλου

Το θαυμάσιο λιβάδι κοντά στον ξενώνα.

Θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας με πρωινή πρακτική και διαλογισμό στο θαυμάσιο λιβάδι κοντά στον ξενώνα. Στη συνέχεια θα πάρουμε πρωινό στον ξενώνα και έπειτα υπάρχει η δυνατότητα να ξαναεπισκεφθούμε τις φυσικές πισίνες του Ρογκοβού. Η ώρα του μεσημεριανού είναι ελεύθερη.

Το απόγευμα μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία της σπονδυλοθεραπείας στην όμορφη αυλή του ξενώνα με θέα τις βουνοκορφές και την κορυφή της Αστράκας. Στη συνέχεια θα συναντηθούμε όλοι μαζί για να προετοιμάσουμε το δείπνο μας. Θα μάθουμε να ανοίγουμε χειροποίητο φύλλο για πίτες και θα απολαύσουμε το συλλογικό μαγείρεμα.

Μια απογευματινή πρακτική της yoga θα μας χαλαρώσει πριν το δείπνο. Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα αφηγηθούμε ιστορίες του τόπου και ο καθένας από εσάς είναι ευπρόσδεκτος να μοιραστεί με την ομάδα κάποια αγαπημένη ιστορία ή παραμύθι.

Διαμονή και βραδινό: ξενώνας Τσούκα Ρόσσα.

Ημέρα 5η: Ημέρα διαδρομής

Το Κόκκινο Λιθάρι.

Η σημερινή μας θεματική πεζοπορική ημέρα αφορά το Κόκκινο Λιθάρι. Θα περπατήσουμε προς το Μικρό Πάπιγκο, το οποίο είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα πέτρινα χωριά στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα θαυμάσουμε τις χρωματιστές βραχοσκεπές «Μπιστριές», που αποτέλεσαν κατοικία του Νεολιθικού ανθρώπου. Μετά το Μικρό Πάπιγκο πεζοπορώντας για μία ακόμη ώρα θα βρεθούμε στο Κόκκινο Λιθάρι και τη μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βίκου και τις πηγές του Βοϊδομάτη. Εκεί θα διαλογιστούμε και κατόπιν θα απολαύσουμε το πικ-νικ μας με την εξαιρετική θέα.

Το απόγευμα θα βιώσετε σε ζευγάρια τη θεραπευτική διαδικασία της επαφής μέσα από καθοδηγούμενες βασικές τεχνικές της θεραπευτικής μάλαξης. Στη συνέχεια μπορείτε να απολαύσετε τον ελεύθερο χρόνο σας στο χωριό και να χαλαρώσετε στους χώρους του ξενώνα.

Ώρες πεζοπορίας: 4

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια διαδρομή

Διαμονή: ξενώνας Τσούκα Ρόσσα.

Ημέρα 6η: Ημέρα δύσης

Το πέτρινο γεφύρι του Μίσιου.

Θέση θέας Οξιά: Η μικρή αυτή διαδρομή εξελίσσεται στην καρδιά του UNESCO Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και σας προσφέρει την ευκαιρία να επισκεφθείτε την βαθύτερη χαράδρα στον κόσμο και να θαυμάσετε επί τόπου τη φυσική κληρονομιά της περιοχής.

Πέτρινο γεφύρι του Μίσιου: Ξεκινώντας από το παραδοσιακό οικισμό της Βίτσας και κατηφορίζοντας το πολύ καλά διατηρημένο καλντερίμι φθάνουμε στο φαράγγι του Βίκου. Συνεχίζουμε περνώντας πάνω από το περίφημο γεφύρι του Μίσσιου πού είναι και ένα από τα παλαιότερα της περιοχής. Θα απολαύσουμε πρακτικές κίνησης και διαλογισμού πάνω στο γεφύρι του Μίσιου. Από εκεί κινούμενοι δίπλα στην όχθη του ποταμού πεζοπορώντας θα φτάσουμε στο γεφύρι του Κόκκορου.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μας απογεύματος θα μοιραστούμε τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ημερών που περάσαμε μαζί παίζοντας με πηλό και χρώματα. Τέλος θα ευχαριστηθούμε το αποχαιρετιστήριο δείπνο μας στον ξενώνα!

Ώρες πεζοπορίας: 3

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια διαδρομή

Διαμονή και βραδινό: ξενώνας Τσούκα Ρόσσα.

Ημέρα 7η: Ημέρα αποχαιρετισμού

Μετά το πρωινό θα γίνουν και οι τελευταίες σπονδυλοθεραπείες μέχρι την ώρα που θα αποχαιρετιστούμε. Οδικώς θα μεταφερθείτε στα Ιωάννινα.

Δωμάτιο Yoga

Τι είναι η σπονδυλοθεραπεία?

Η σπονδυλοθεραπεία, είναι μια θεραπευτική μέθοδος χειρισμών με τα χέρια, του μυοσκελετικού συστήματος και του συστήματος των σπλάχνων, με μυονευρική-περιτονιακή και ενεργειακή προσέγγιση. Έχει σαν επίκεντρο την σπονδυλική στήλη από το κρανίο μέχρι το ιερό και επεκτείνεται σε ολόκληρο το σώμα. Βασικό της μέλημα είναι να επαναφέρει την κίνηση στο σώμα αφαιρώντας τον πόνο και εστιάζεται στην χαλάρωση ή την τόνωση όλων των μαλακών ιστών που εμπλέκονται στην κινητικότητα των σπονδυλικών και άλλων αρθρώσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με ήπιους χειρισμούς εφόσον η μέθοδος είναι βασισμένη στην αρχή της μη πίεσης. Δεν χρησιμοποιεί καθόλου βίαιες, απότομες τεχνικές, μηχανήματα ούτε ακολουθεί δικιά της φαρμακευτική αγωγή. Μπορείτε να γνωρίσετε την σπονδυλοθεραπεία απολαμβάνοντας μια 45’ συνεδρία κατά τη διαμονή σας στον ξενώνα (περιλαμβάνεται στην τιμή του πακέτου).

Η σωματική μας πρακτική

Μέσα στην εβδομάδα του προγράμματος, η Θάλεια θα μας οδηγήσει σε σωματικές πρακτικές που περιλαμβάνουν, stretching και ενδυνάμωση, κίνηση σε ροή και αναπνοή, yoga, pranayama, διαλογισμό. Θα υπάρχουν σωματικές πρακτικές στη φύση που θα δουλέψουμε με τη γείωση, την αναπνοή και την ενεργειακή σύνδεση με τα στοιχεία της φύσης (βουνό, ορίζοντας, ουρανός κτλ). Θα δουλέψουμε επίσης σε ζευγάρια και ομαδικά ενισχύοντας την ποιότητα της επικοινωνίας και του παιχνιδιού. Μέσα από τις πρακτικές της κίνησης και του διαλογισμού θα εστιάσουμε σε φυσικές ποιότητες που μας προσφέρει το τοπίο, όπως η ροή του νερού, η ενατένιση από ένα ψηλό σημείο κ.α. 'Ολη η εβδομάδα καλεί για ένα φυσικό άνοιγμα των αισθήσεων μέσα στη φυσική ομορφιά του Ζαγορίτικου τοπίου. Μέσα από την πρακτική και τους διαλογισμούς θα συνδεθούμε με την ομορφιά αυτή και θα εστιάσουμε στις αντίστοιχες ποιότητες που ενυπάρχουν μέσα μας. Θα χρησιμοποιήσουμε ακόμα τη φωνή μας για να ανοίξουμε, να τονώσουμε και να ισορροπήσουμε τα ενεργειακά μας κέντρα. Ο συνδυασμός του περπατήματος, των σωματικών πρακτικών και διαλογισμών είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να επιτύχουμε βαθειά αναζωογόνηση και να εργαστούμε με ευχαρίστηση και μαλακότητα μέσα στο επιβλητικό Ζαγόρι για να ενδυναμώσουμε ποιότητες και πρακτικές που μας βοηθούν να εξελισσόμαστε.

Γνωρίστε την ομάδα μας!

Γεωργία Κανελλοπούλου-Ξεναγός Ερμηνείας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το πάθος μου για τη φύση ξεκίνησε με τις πρώτες μου σπουδές ως Γεωεπιστήμονας-Περιβαλλοντολόγος. Ως αναρριχήτρια και σπηλαιολόγος επισκέφθηκα την περιοχή του Ζαγορίου για πρώτη φορά το 2004. Μη μπορώντας να φανταστώ τη ζωή μου σε μια μεγαλούπολη επέστρεψα στα μοναδικά τοπία του Ζαγορίου το 2009, όπου κατοικώ μόνιμα από τότε. Έκτοτε συνεχίζω τις σπουδές μου πάνω σε θέματα διαχείρισης και ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στη φύση παρατηρώντας τις αλλαγές που συμβαίνου καθώς οι τέσσερις εποχές εναλλάσσονται. Ευελπιστώ να μοιραστώ τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με επισκέπτες που αναζητούν την εξερεύνηση και τη μάθηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους!

Άννα Σοφουλάκη - Σπονδυλοθεραπεύτρια

Η Άννα Σοφουλάκη γεννήθηκε το 1978 στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί ως κουκλοπαίχτρια με τους θίασους «Τεχνόπολις» και «Ούνιμα» Κρήτης και ως εκπαιδευτικός της θεατρικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 2013 ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών της σχολής Σπονδυλοθεραπείας-Spineworks του Συλλόγου «Ακαδημίας Σπονδυλοθεραπείας και Συναισθηματικής Υποστήριξης Αγάπης» στο Ηράκλειο Κρήτης, του οποίου και αποτελεί μέλος. Έκτοτε ζει και εργάζεται εκεί ασκώντας τη θεραπευτική τέχνη της Σπονδυλοθεραπείας. Το 2015 ξεκίνησε να συμμετέχει στη μετάδοση της διδασκαλίας στο πλευρό του δασκάλου της Δημήτρη Κοκκινάκη. Τα τελευταία 8 χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με την κίνηση, τη yoga, το διαλογισμό και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού, performance και art-therapy. Αντικείμενο της προσωπικής της έρευνας και αναζήτησης μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία και την τέχνη είναι τα σημεία-στιγμές συνάντησης όπου σώμα-συναίσθημα και νους εναρμονίζονται για να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να αλληλοεπιδράσουν με το εμείς στον εκάστοτε τόπο και χρόνο. Της αρέσει να ταξιδεύει, να διαβάζει και να μαγειρεύει.

Θάλεια Δήτσα- Pilates, Yoga, δημιουργική κίνηση και διαλογισμός

Η Θάλεια Δήτσα γεννήθηκε το 1978 στη Μ. Βρετανία. Μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε στην Κρήτη οπού ανακάλυψε μέσα από τον χορό τη μαγεία και την χαρά της κίνησης. Σπούδασε αρχικά Φυσική, ενώ μετέπειτα ασχολήθηκε επαγγελματικά με την κίνηση ως χορεύρια, χορογράφος και δασκάλα. Σπούδασε χορογραφία στη Μ. Βρετανία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές καλλιτεχνικές παραγωγές ως performer, και χορογράφος. Μέσα από την εμπειρία τραυματισμών, αλλά και με μία βαθεία πεποίθηση οτί η κίνηση ως ζωτικό μέρος της ζωής μπορεί να αποτελέσει θεραπεία και θετική συμβολή σε πλήθος ψυχο-σωματικών καταστάσεων, εκπαιδεύτhκε στo Pilates και μετέπειτα στη yoga δίπλα στην Jenny Colebourne, στην Αθήνα. Τα τελευταία 10 χρόνια διδάσκει μαθήματα και σεμινάρια Pilates, χορού, αυτοσχεδιασμού, δημιουργικής κίνησης, διαλογισμού και κίνησης, κυρίως στην Αθήνα αλλά και στην Κρήτη. Αντλεί την έμπνευση της από τις πολυδιάστατες εμπειρίες που έχει αποκομίσει σχετικά με την κίνηση, το σώμα και το νού μέσα από τις εκπαιδεύσεις της, την εντατική ενασχόληση της με σωματικές πρακτικές όπως το Body- Mind Centering© (στο οποίο έχει παρακολουθήσει επίσης εκπαιδεύσεις), το Feldenkrais, το Butoh, τη χοροθεραπεία, τις τεχνικές release του σύγχρονου χορού, την ιδεοκίνηση, τη μέθοδο Franklin κα. Εξασκεί επίσης την τεχνική του Sound Balancing© οπού η φωνή και ο ήχος αξιοποιούνται συνειδητά για την ενεργειακή εξισορρόπηση.

Ερευνά συνεχώς την κίνηση ως εφαλτήριο και εκπαιδευτική διαδικασία για καλύτερη παρουσία και ποιότητα ζωής. Αναζητά τόσο τη γνώση των αρχαίων, μεγάλων παραδόσεων όπως η yoga αλλά και τις σύγχρονές προσεγγίσεις στο πως με την ενσυνείδητη παρουσία στο σώμα, την κίνηση, την αποδοχή, την αναπνοή και το διαλογισμό μπορεί ο άνθρωπος να υποστηρίξει την προσωπική του διαδικασία εξέλιξης και αλληλεπίδρασης με τον κόσμο.

Σας περιμένουμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες αυτού του ταξιδιού!

Χρήσιμες πληροφορίες!

Κόστος προγράμματος:

Κόστος ανά άτομο (δίκλινο δωμάτιο με 2 κρεβάτια)

400 €

Περιλαμβάνει:

6 διανυκτερεύσεις με πρωινό

3 βραδινά γεύματα

4 πικ-νικ

4 πεζοπορικές ξεναγήσεις

1 σπονδυλοθεραπεία

6 ενότητες (Yoga, Pilates, Διαλογισμός)

Μεταφορά Ιωάννινα-Πάπιγκο-Ιωάννινα

Μεταφορές εντός Ζαγορίου

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8 άτομα

Προκαταβολή: 25% του συνολικού κόστους

Εξόφληση προκαταβολής: Έως τις 15/6


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page